Kávészeminárium – az élmény

Aki követ instán tudja, hogy a kávé elég komoly szerepet játszik az életemben mivel minden második képen ott van. Ennek ellenére azonban sosem ástam bele magam mélyebben a témába, és akármilyen szégyen környezettudós létemre, nem szoktam azzal foglalkozik honnan jön a kávé amit iszok, fair trade-e, és kit támogatok azzal, hogy megveszem a túléléshez szükséges adagomat. Ami azt illeti mindent megittam eddig a Nescafé-tól jobb híján az egyetemi büfé kávé ízesítésű italáig. A lényeg az volt, hogy megfelelő cukorral el tudjam nyomni az ízt.
Történt azonban egyszer, hogy az egyetemen megszűnt a büfé és 1 hétig rendes kávét lehetett kapni az OnTheWay Coffee Co. társaságának köszönhetően. Sajnos csak 1 hétig. Viszont egy nagyon különleges lehetőséget kaptam tőlük: Meghívtak egy kávészemináriumra.

Az előadás nagyon érdekes volt, sok mindent megtudtam a kávéról és azon belül is a “specialty kávék”-ról. Például azt, hogy mitől olyan speciális, mit jelent, hogy “3rd wave kávézás” és, hogy hogyan lehet gépek nélkül rendes kávét készíteni. Arról is szó esett, hogy hol érdemes Budapesten kávézni és jó pár kóstoló is volt menetközben. Ettől a résztől őszintén szólva féltem, nem is kicsit. A társaság egy része minimum baristának készült vagy kávézó megnyitásán gondolkozott. Én meg egész héten 3az1-ben kávét ittam, hogy túléljem a doktori szigorlatra való készülődést… Lényeg, hogy kicsit kilógtam a sorból és kicsit rosszul éreztem magam miatta. Ráadásul soha (soha de soha) nem iszok kávét feketén és akkor arról nem is beszélek, hogy hány kiló cukrot szoktam beleönteni. A kóstoló lényege viszont az volt, hogy kiérezzük a különlegesnél különlegesebb, magyar pörkölésű kávék jellegzetességeit és jól felkészítettem magamat mindenféle ihatatlan feketékre. Nagy meglepetésemre azonban nemcsak, hogy ihatóak voltak, de valóban ki lehetett érezni a gyümölcsös ízeket. Persze nem azt mondom, hogy mostantól fogva feketén fogom inni a kávét, de mindenesetre elgondolkoztatott a “kávézási” szokásaimmal kapcsolatban. A legmeglepőbb a kóstolás során egy friss Cserpes tejjel készített cortado volt ami kimondottan izlet annak ellenére, hogy semmi cukor nem került bele.

Fénykép: Hiller Barna 

És nem akarok senkit sem álltatni biztos idő kell amíg átáll az ember a kávéval meghintett édes tejes ital után egy rendes espresso-ra, de az is biztos, hogy a szeminárium egy életre megváltoztatta a kávéhoz való hozzáállásomat és idővel igyekszem én is átállni a specialty kávéra. Nem csak azért mert sokkal finomabb, egészségesebb a cukros löttyöknél, hanem azért is, mert fair trade és egy garantált minőséget képvisel.

Szóval amennyire féltem az elején az egésztől annyira érdekesnek találtam utólag a szemináriumot és tiszta szívből ajánlom mindenkinek aki szereti a kávét és szeretne még többet meg tudni róla.És a jó hír az, hogy februárban is lesz újabb kávészeminárium a Frankel Deliben és már most megvásárolhatjátok a jegyeket. És még egy jó hír így a végére, nem csak kávéimádóknak: Arra gondoltam, hogy minden hónapra készítek egy telefon háttérképet és ha tetszenek nektek, ti is letölthetitek őket.

Az első már el is készült és letölthetitek INNEN (ha pedig nem szeretnétek lemaradni a további ingyenes tartalmakról iratkozzatok fel a hírlevélre 🙂 )